Skip to content

Wilhelminahoeve

Cothen

Genieten van rust en ruimte

Unieke woonvorm op basis van 'erfdelen'

Tot op latere leeftijd zorgeloos wonen in een rustieke omgeving vol luxe en groen in een landelijke omgeving? Woonproject ‘De Wilhelminahoeve’ maakt dit mogelijk in het buitengebied van Cothen.

In een karakteristieke boerderij en omliggende opstallen worden 8 prachtige woningen gerealiseerd op basis van het principe van ‘erfdelen’; een manier van samenwonen op/aan een gezamenlijk erf voor de vitale ouderen waar zelfstandig gewoond kan worden met een gezamenlijk gebruik van de daar aanwezige faciliteiten.

Hier komt het bewoners aan niets tekort. Dagelijks wandelen door het gemeenschappelijke privépark, even van de rust genieten in de boomgaard of eigen groenten verbouwen in een moestuin? Met ruim 10.000 m2 gezamenlijke grond is voor iedereen een zee aan ruimte en vrijheid te vinden. Daarnaast beschikken alle woningen over een eigen privé terras en berging. De Wilhelminahoeve biedt een unieke mogelijkheid om in rust en ruimte te kunnen genieten van een heerlijk en vitaal leven.

Kenmerken:

Het woonconcept:

Het pand

Het pand aan de Groenewoudseweg is een prachtig karakteristieke en ruime woonboerderij; een zogenaamde ‘Langhuisboerderij’ uit 1910.

De boerderij draagt de naam Wilhelminahoeve en is gelegen in het Kromme Rijngebied van Cothen, bekend om zijn bijzondere cultuurhistorie en natuurschoon.

De Wilhelminahoeve ligt net buiten de bebouwde kom, aan een 300 meter lange oprijlaan vanaf de Groenewoudseweg, vrij in het landschap. Een kleine, landelijke, 50-km weg met een vrij liggend fietspad.

Op deze weg is geen openbaar vervoer. De rechtstreekse bus naar Utrecht en Wijk bij Duurstede stopt op circa 15 minuten loopafstand. Een buurtsuper (SPAR) is met 2 minuten fietsen te bereiken in de dorpskern van Cothen. Het stadje Wijk bij Duurstede, ligt op 3 kilometer afstand. Op 9 minuten fietsen en 4 minuten met de auto zijn uitgebreide voorzieningen op heel korte afstand te vinden.

Cultuur historie

De huidige Wilhelminahoeve, met de aan de linkerzijde aangebouwde schuur, is in 1910 gebouwd als onderdeel van het landgoed “Hardenbroek”.
Het is een langhuisboerderij die opvalt door de detaillering van de symmetrisch ingedeelde voorgevel. De luiken zijn geschilderd in een dubbel zandlopermotief. De voorzijde van de boerderij is voorzien van een kenmerkend houten topgeveldecoratie.

Later in de tijd werd er achter de boerderij een schuur gebouwd in de dwarsrichting.
Deze schuur werd gebruikt als hooischuur, in combinatie met een wagenschuur. Opvallend is dat op dit erf de traditionele hooiberg ontbreekt, maar dat er in de jaren ’50 een hooischuur gebouwd is volgens de bouwstijl die kenmerkend was voor die tijd.

Ook deze hooischuur is een agrarisch erfgoedstuk met een verhaal. Deze schuur is een toonbeeld van de innovatieve geest van de naoorlogse landbouw.
Het bouwwerk kenmerkt zich daarnaast door de karakteristieke ronde ramen, een detail dat na een levendige discussie met de Provinciale Utrechtse Welstandscommissie behouden bleef.

Slechts vijf jaar na de oplevering, in 1957, werd de schuur uitgebreid met een wagenberging om tegemoet te komen aan de groeiende behoefte aan opslagcapaciteit, een teken van de snelle mechanisatie in de landbouw. Deze toevoeging versterkte de functionaliteit van de schuur zonder afbreuk te doen aan haar historische waarde.

De woningen worden gerealiseerd met respect voor de geschiedenis van deze karakteristieke boerderij.

Impressie bestaande situatie

Locatie en omgeving

De Wilhelminahoeve is gevestigd in een serene, groene omgeving in het buitengebied van Cothen. Cothen is een pittoresk dorpje gelegen in de provincie Utrecht, in het hart van Nederland. Het dorp maakt deel uit van de gemeente Wijk bij Duurstede en heeft een rijke geschiedenis die teruggaat tot de middeleeuwen. Met een bescheiden inwoneraantal biedt Cothen een knusse en gemeenschapsgerichte sfeer waarin de bewoners trots zijn op hun lokale erfgoed.

De omgeving van Cothen wordt gekenmerkt door een typisch Nederlands landschap, met uitgestrekte polders, waterwegen en boomgaarden. Het dorp ligt aan de rivier de Kromme Rijn, die een belangrijke rol heeft gespeeld in de ontwikkeling van het gebied. De rivier was vroeger een belangrijke handelsroute en heeft bijgedragen aan de welvaart van Cothen en omliggende dorpen. De rivier is ook het verbindende element van de streek; ze dient als voedingsbodem voor de kersen- en fruitteelt, als landschappelijk element voor de kastelen en landgoederen en is onderdeel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie.

Eén van de historische hoogtepunten van Cothen is het Kasteel Rhijnestein. Dit kasteel dateert uit de 13e eeuw en is in de loop der eeuwen meerdere malen verbouwd en gerestaureerd.

De dorpskern van Cothen is charmant, met een aantal oude gebouwen en een dorpsplein waar regelmatig evenementen en markten worden gehouden. De lokale kerk is een centraal punt in het dorp en een voorbeeld van de religieuze geschiedenis van de regio.

Ondanks zijn kleine omvang heeft Cothen een levendige gemeenschap met verschillende verenigingen en clubs. Van sport tot cultuur, er is voor ieder wat wils.

Privépark

Op het terrein van De Wilhelminahoeve wordt een natuurlijk privépark gerealiseerd. Dit park dient als gezamenlijke tuin voor de bewoners. Het is een fijne plek waar rust en natuur samenkomen om een unieke leefervaring te creëren. Er komt een gezamenlijke moestuin, een waterpartij met steiger en centraal op het erf een buitenplaats waar gezellig met elkaar gezeten kan worden onder het genot van een drankje. De diversiteit aan bomen en hagen zorgen niet alleen voor een rustieke sfeer, ze dragen ook bij aan de privé beleving van het park.

Cothen

Woonproject
‘Wilhelminahoeve’

Voor meer informatie over het project verwijzen wij u naar onze brochure.

Impressie na realisatie

De gevels

Vorige slide
Volgende slide

Fasering woningen

In de eerste fase wordt gestart met de verkoop van de vier levensloopbestendige woningen in de boerderij. Naar verwachting zal de start bouw rond juni 2024 zijn.

In de hooischuur achter de boerderij worden ook nog vier woningen gerealiseerd welke naar verwachting na de bouwvak 2024 in de verkoop zullen gaan.

Cothen

Woonproject
‘Wilhelminahoeve’

Te koop via Funda!

Boerderijwoningen

Op het erf van de Wilhelminahoeve worden acht levensloopbestendige woningen gerealiseerd. Er worden 4 boerderijwoningen gerealiseerd en 4 schuurwoningen in fase 2. Deze woningen variëren tussen de 109 en 129 m2 en bieden een mooie balans tussen luxe en landelijke charme.
Elke woning is voorzien van een royale woonkamer die overgaat in een open leefkeuken. Eveneens zijn er een slaapkamer en een badkamer op de begane grond gesitueerd, waardoor alle voorzieningen op de begane grond aanwezig zijn; de woningen zijn levensloopbestendig ontworpen.

Op de eerste verdieping zijn een ruime overloop en een slaapkamer aanwezig plus de mogelijkheid om daar een tweede badkamer te realiseren. Hierdoor is het voor de kinderen en kleinkinderen gemakkelijk om te blijven logeren of ideaal om een thuiswerkplek in te richten. De zolderverdieping is via een vlizotrap bereikbaar en leent zich uitstekend als opslagruimte. Er is voldoende parkeergelegenheid aanwezig op het terrein. Elke woning in de Wilhelminahoeve heeft zonnepanelen en een warmtepomp, straalt een luxe afwerkingsniveau uit en wordt sleutelklaar opgeleverd zodat u direct kunt genieten van uw nieuwe thuis.

Op het erf heeft iedere woning een eigen berging van 6,4 m2. De zonnepanelen van alle woningen worden op de schuur gemonteerd met een centrale meter in de bergingen. De woningen hebben allemaal een eigen meter. Alle woningen hebben hun eigen voorzieningen en zijn zelfstandig. De gezamenlijk ruimten die onderdeel vormen van het ‘erfdeelprincipe’ zoals het park, de boomgaard en de moestuin zijn gezamenlijk en worden opgenomen in de VvE.

Plattegronden

Woonoppervlakte: 112 m2
Inhoud: 580 m2
Externe berging: 6,4 m2
Tuinligging: west
Koopsom: € 620.000,- v.o.n.
Woonoppervlakte: 120 m2
Inhoud: 590 m2
Externe berging: 6,4 m2
Tuinligging: west
Koopsom: € 630.000,- v.o.n.
Woonoppervlakte: 129 m2
Inhoud: 567 m2
Externe berging: 6,4 m2
Tuinligging: noord/oost
Koopsom: € 700.000,- v.o.n.
Woonoppervlakte: 109 m2
Inhoud: 491 m2
Externe berging: 6,4 m2
Tuinligging: zuid/oost
Koopsom: € 640.000,- v.o.n.